RAPPORT FRÅN DANMARKSRESA 2006-08-19/20

Svenljunga flygplatsförening besökte Gjerlev Autohandel i Danmark under två dagar. Igor Cronsioe, Ingvar Carlsson, Bengt-Olof Odéen och Willy Ask representerade klubbens intressen vars syfte var att bekanta sig med ett nytt ultralätt flygplan av typen Aeroprakt A-22. Gjerlev Autohandel marknadsför Eurostar och Dynamic i Danmark samt Aeroprakt A-22 även i Sverige.

Trots en blöt morgon så sprack himlen upp lagom till ankomsten och alla kunde genomföra provflygningar med A-22. Fältet av gräs gick upp och ner i topografin vilket satte sin prägel på start och landningstekniken. Väl uppe i luften kändes maskinen otroligt stabil och trygg. Det är en billigare modell som byggs i Ukraina och kommer senare i en något bantad version som borde kunna klara invägning och typprov för svenska UL-förhållanden. Kabinen är bred och luftig och behaglig att vistas i.

Dock var sätena i någon sorts cellplast som knarrade betänkligt. Finish och konstruktion bjöd på flera positiva överraskningar. Där fanns två A-22:or varav den ena användes för demonstration och skolning medan den andra hyrdes ut. Vid intervju av en UL och tillika PPL-pilot, fick vi klart för oss att han börjat med A-22 och gått igenom flera maskiner inklusive Cessna men kom ändå tillbaks till A-22:an som nu dessutom beställts privat. Det är helt enkelt en rolig flygmaskin!

En utförligare flygrapport kommer att sammanställas vid ett senare tillfälle. På vägen hem besöktes Randers flygplats samt två andra gräsfält. En intressant tanke föddes på vägen hem, att planera en flygresa till Jylland med några maskiner, det vore fantastiskt roligt att genomföra.

Svenljunga Flygplatsförening 2006-08-21

Willy Ask
Ordf.